Vtáci : (Pásárile) - Ivasiuc, Alexandru: 1933-1977 (Eva, 1979)
Autor v románe Vtáci rozpráva životné príbehy, či vlastne kľúčové momenty zo života hlavných postáv, zviazané rozličnými životnými okolnosťami. Muž v stredných rokoch, poznačený dvojnásobnou ničivou skúsenosťou - detstvo v rodine despotického starého otca a roky dospelosti, poznačené omylmi prvých rokov budovania nového štátu, žena, stelesňujúca túžby jeho dospievania, ktorá mu dáva možnosť uniknúť minulosti, postaviť sa na nohy, jej manžel, riaditeľ fabriky, ktorý zažíva trpkú skúsenosť hlavného hrdinu z opačnej pozície, a ďalšia ženská postava, stelesňujúca zlo, záporný princíp.