Vtáci (Pásárile) - Ivasiuc, Alexandru: 1933-1977; Kováčová, Mária; Juríčková, Viera (Bratislava Smena, 1979)
Autor v románe Vtáci rozpráva životné príbehy, či vlastne kľúčové momenty zo života hlavných postáv, zviazané rozličnými životnými okolnosťami. Muž v stredných rokoch, poznačený dvojnásobnou ničivou skúsenosťou - detstvo v rodine despotického starého otca a roky dospelosti, poznačené omylmi prvých rokov budovania nového štátu, žena, stelesňujúca túžby jeho dospievania, ktorá mu dáva možnosť uniknúť minulosti, postaviť sa na nohy, jej manžel, riaditeľ fabriky, ktorý zažíva trpkú skúsenosť hlavného hrdinu z opačnej pozície, a ďalšia ženská postava, stelesňujúca zlo, záporný princíp.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; realistické romány; životné príbehy; próza; rumunská literatúra - texty; Ivasiuc, Alexandru, aj Alexandru "Saša" Ivasiuc (bol rumunský spisovateľ a románopisec, jeho syn Ivasiuc Leon je profesor prírodných vied. Autor zomrel v blízkosti Scala bloku, ktorá sa zrútila na neho pri zemetrasení. Vydal niekoľko románov, zvyčajne zamerané na sociálno-etických a politických debát. * 12.07.1933 Sighetu Marma?iei, Rumunsko - 04.03.1977 Bukurešť, Rumunsko); Mydlo, Svetozár (bol slovenský akademický maliar, grafik, karikaturista, známkár a ilustrátor. Bol dvorným grafikom Radošinského naivného divadla, dlhoročným výtvarným redaktorom vydavateľstva Mladé letá, spolupracovníkom časopisu Slniečko a ďalších vydavateľstiev, divadiel a periodík. V posledných rokoch intenzívne spolupracoval s vydavateľstvom Buvik. * 10.07.1948 Ružomberok, Slovensko - 29.11.2014 Bratislava, Slovensko)