Červené štíty : (Czerwone tarcze) - Iwaszkiewicz, Jarosław: 1894-1980 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1976)
Historický román odohrávajúci sa v stredovekom Poľsku a stredovekej Európe v 12. storočí. Život v tomto období autor približuje nielen prostredníctvom vojen a križiackych výprav ale najmä cez prizmu legiend a mýtov, krúžiacich vtedajším svetom...