Podivuhodná tekutina : (Samaja udiviteľnaja na svete židkosť) - Merkulov, Aleksandr Petrovič (Sputnik, 1981)
Voda je najrozšírenejšou látkou na našej planéte. Voda ľ to sú oceány, moria, rieky, jazerá a vodné nádrže. To sú aj belasé masy horských ľadovcov i nedozerné snehové príkrovy Zeme. Olovené mraky, rozmarné obláčiky, dážď, hmla ľ aj to je voda. Je aj v nás z dvoch tretín sa skladáme z vody. V nie je iba najrozšírenejšou, ale ja najdôležitejšia kvapalina v prírode. Stačí povedať, že sa v nej zrodil život. Bez nej nemôžu jestvovať živočíchy a rastliny. Život je iba tam, kde je voda. Bez čistej, sladkej vody nemôže jestvovať a rozvíjať sa ľudstvo, priemysel a poľnohospodárstvo. Voda nie je iba nástroj a surovina, ale aj energia. Každodenným používaním vody sme si na ňu tak zvykli a považujeme ju za taký všedný jav, že slovo voda používame ako synonymum pre niečo nezaujímavé a dávno známe. Lenže v skutočnosti voda je zvláštna a nevšedná. Voda je naozajstný zázrak prírody. Čo je vlastne voda? Je to zlúčenina vodíka s kyslíkom, ktorá má chemický vzorec H2O. Vzorec, ktorý nám hovorí, že molekula vody sa skladá z dvoc