Človek mení kožu - Jasieňski, Bruno: 1901-1938 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1973)
Rozsiahly budovateľský román sovietskeho spisovateľa poľského pôvodu rozpráva o stavbe zavlažovacieho systému v Tadžikistane v tridsiatych rokoch. V niekoľkých dejových líniách opisuje dramatický obraz premeny púšte, boj proti záškodníckym a diverzantským akciám, boj proti materiálnej i duchovnej zaostalosti orientálneho vidieka, premenu ľudských charakterov. V závere je dejový spád románu vystupňovaný až v stíhaní široko rozvetvenej diverzii.