Strážca lodí - Janovskyj, Jurij Ivanovič: 1902-1954; Zilynská, Ludmila; Marčanová, Maria; Vladislav, Jan; Zilynskyj, Orest: 1923-1976; Váša, Miroslav: 1920-1996; Střihavková, Libuše (Praha Svět sovětů, 1960)
Táto knižka je výberom z bohatej Janovského tvorby. Jeho rané poviedky sú drsným i romantickým obrazom občianskej vojny na Ukrajine, plným romantiky, hrdinstva i ľudskej tragiky. Román Strážca lode je hymnus tvorivej práci a láske. Janovskyj v mozaikovej kompozícií približuje čitateľovi prostredie filmových ateliérov, podmaňuje nás nádhernými scenériami prímorskej prírody, lyrickými opismi stavby lode, i vzácne úprimným zachytením ľúbostného citu tanečnice Tajach a lásky dvoch priateľov Ś filmového redaktora a režiséra Ś k nej. Hoci autor napísal román ako dvadsaťšesťročný, prekvapuje filozofickou hibkou a umeleckou zrelosťou. Vrcholom Janovského tvorby je román v novelách Jazdci, v ktorom, podľa znalca ukrajinskej literatúry Václava Židlického "... zaznel až velebný pátos starobylého eposu," lebo jeho autor ..bohatou nevšednou metafori-kou o v dobrom slova zmysle básnicky patetickou rétorikou povzniesol lyrizmus miestami až k vznešenej monumentálnosti. Tak si vypracoval štýl, ktorým dokázal vtisnúf každej té
me charakter a veľkosť mýtu, ktorý si zachováva lyrickú básnivosť, emotívnosť".
Doslov (Orest Zilynskyj).
Keywords: Janovskyj, Jurij Ivanovič (bol ukrajinský redaktor filmových atelierov, spisovateľ. * 27.08.1902 Nechaivka, Ukrajina - 1954 Kyjev, Ukrajina); romány autorské; spoločenské romány; filmové prostredie; prímorské prostredie; próza; Zilynskyj, Orest (bol slovenský literárny vedec ukrajinského pôvodu, literárny historik a kritik, folklorista a prekladateľ, publikácie z odboru ukrajinskej literatúry. * 12.04.1923 v Krasnej, okr. Krosno, Poľsko -16.07.1976 Trnava pri Laborci, okr. Michalovce, Slovensko); Váša, Miroslav (český maliar, grafik, ilustrátor, typograf. * 16.05.1920 České Budejovice, Česko - 14.08.1996 Praha, Česko); ukrajinská literatúra - texty