Jazdci : (Tvory) - Janovskyj, Jurij Ivanovič: 1902-1954 (Vrcholné diela svetovej literatúry, 1980)
Táto knižka je výberom z bohatej Janovského tvorby. Jeho rané poviedky sú drsným i romantickým obrazom občianskej vojny na Ukrajine, plným romantiky, hrdinstva i ľudskej tragiky. Román Strážca lode je hymnus tvorivej práci a láske. Janovskyj v mozaikovej kompozícií približuje čitateľovi prostredie filmových ateliérov, podmaňuje nás nádhernými scenériami prímorskej prírody, lyrickými opismi stavby lode, i vzácne úprimným zachytením ľúbostného citu tanečnice Tajach a lásky dvoch priateľov Ś filmového redaktora a režiséra Ś k nej. Hoci autor napísal román ako dvadsaťšesťročný, prekvapuje filozofickou hibkou a umeleckou zrelosťou. Vrcholom Janovského tvorby je román v novelách Jazdci, v ktorom, podľa znalca ukrajinskej literatúry Václava Židlického "... zaznel až velebný pátos starobylého eposu," lebo jeho autor ..bohatou nevšednou metafori-kou o v dobrom slova zmysle básnicky patetickou rétorikou povzniesol lyrizmus miestami až k vznešenej monumentálnosti. Tak si vypracoval štýl, ktorým dokázal vtisnúf každej té