Jazdci (Tvory) - Janovskyj, Jurij Ivanovič: 1902-1954; Lesná, Marta: 1931-; Sisák, Miron: 1935-; Bačík, Emil: 1929-1999; Dúbravová, Ružena (Bratislava Pravda, 1980)
Táto knižka je výberom z bohatej Janovského tvorby. Jeho rané poviedky sú drsným i romantickým obrazom občianskej vojny na Ukrajine, plným romantiky, hrdinstva i ľudskej tragiky. Román Strážca lode je hymnus tvorivej práci a láske. Janovskyj v mozaikovej kompozícií približuje čitateľovi prostredie filmových ateliérov, podmaňuje nás nádhernými scenériami prímorskej prírody, lyrickými opismi stavby lode, i vzácne úprimným zachytením ľúbostného citu tanečnice Tajach a lásky dvoch priateľov Ś filmového redaktora a režiséra Ś k nej. Hoci autor napísal román ako dvadsaťšesťročný, prekvapuje filozofickou hibkou a umeleckou zrelosťou. Vrcholom Janovského tvorby je román v novelách Jazdci, v ktorom, podľa znalca ukrajinskej literatúry Václava Židlického "... zaznel až velebný pátos starobylého eposu," lebo jeho autor ..bohatou nevšednou metafori-kou o v dobrom slova zmysle básnicky patetickou rétorikou povzniesol lyrizmus miestami až k vznešenej monumentálnosti. Tak si vypracoval štýl, ktorým dokázal vtisnúf každej té
me charakter a veľkosť mýtu, ktorý si zachováva lyrickú básnivosť, emotívnosť".
Doslov: Majster spisovateľského remesla (Miron Sisák).
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; romány o láske; próza; ukrajinská literatúra - texty; Janovskyj, Jurij Ivanovič (bol ukrajinský redaktor filmových atelierov, spisovateľ. * 27.08.1902 Nechaivka, Ukrajina - 1954 Kyjev, Ukrajina); Bačík, Emil (slovenský akademický maliar, grafik. Nar. 04.05.1929 Piešťany, Slovensko - 1999 Bratislava, Slovensko)