Washingtonovo náměstí : (Washington, Square) - James, Henry: 1843-1916 (Odeon, 1987)
Henry James, patrí k celkom výnimočným zjavom svetovej literatúry. Dostal skvelé vzdelanie na amerických a európských školách, potom sa natrvalo usadil v Európe a stýkal sa s významnými literátmi tých čias, z ktorých najmä dvaja, Turgenev a Flaubert, sa mu stali vzorom vo vlastnej tvorbe. Vytvoril rozsiahle dielo pozoruhodných kvalít (spomeňme aspoň chýrny Portrét dámy, Daisy Millerovú či Krídla holubice). Má skvelý štýl, ktorý sa vyznačuje eleganciou a dokonalosťou hodnou majstrov francúzskej prózy.