Brightonská skala : (Brighton Rock) - Greene, Graham: 1904-1991 (Prameň, 1967)
Od prvej minúty, čo Fred Hale vkročil do Brightonu, sledujú ho neviditeľné oči bandy. Za výčapným pultom obskúrneho lokálu, na slnkom zaliatom nábreží, na preľudnenom móle, cez popukané okienko rozheganej morrisky... všade ho sledujú neviditeľné oči. Zrazu ten nenápadný človiečik, počúvajúci na meno Fred Hale, skončí svoju pozemskú púť. Nájdu ho mŕtveho v autobusovej čakárni na brightonskom predmestí. Nik, doslova nik z veľkých tohoto sveta nezaregistruje túto všednú epizódu v rušnej sezóne prímorského kúpeľného mesta. Jediný, na koho zapôsobí, je bodrá a plnokrvná Ida Arnoldová, jedna z posledných Halových priateliek. Tá sa však zahryzne do prípadu s húževnatosťou kliešťa.