Pavučina a bralo (The Web and the Rock) - Wolfe, Thomas Clayton: 1900-1938; Šimo, Jozef: 1909-1984; Studená, Zora; Kočišová, Dagmar; Olexa, Jozef: 1929- (Bratislava Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry, 1961)
Román amerického autora nastoľuje problém amerického života a najmä černošskú otázku a postavenie černochov na Juhu.
Doslov: Tmomas Wolfe a jeho tvorba (Zora Studená).
Keywords: Wolfe, Thomas Clayton (bol americký románopisec začiatku 20. storočia. Napísal štyri dlhé romány a veľa noviel, dramatických prác a fragmentov románov. * 03.10.1900 Asheville, Severná Karolína, USA - 15.09.1938 Baltimore, Maryland, USA); Pilát, Albert (bol známy český mykológ a botanik, profesor. * 02.11.1903 Česko - 29.05.1974 Bratislava, Slovensko); Olexa, Jozef (slovenský vysokoškolský pedagóg, anglista, prekladateľ z angličtiny. * 1929 Slovensko -); romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; černošská otázka; americký život; próza; americká literatúra - texty; Šimo, Jozef (bol slovenský stredoškolský profesor, redaktor, prekladateľ. Propagoval a prekladal anglickú a americkú literatúru, pričom sa orientoval na spoločensky závažnú, ale rovnako tiež populárnu historickú, dobrodružnú, detektívnu a hororovú literatúru 19. a 20. stor. Z angličtiny preložil okolo 40 titulov beletrie. * 22.01.1909 Gánovce, Slovensko - 30.03.1984 Bratislava, Slovensko)