Filosofská historie - Jirásek, Alois: 1851-1930 (Mimočítanková četba, 1971)
Novela Filosofská historie patrí k najčítanejším Jiráskovým dielam. Je obrazom zo života litomyšlských študentov v prvej polovici 19. storočia.