Jeden den Ivana Děnisoviče a jiné prózy : (Odin deň Ivana Denisoviča) - Solženicyn, Aleksandr Isajevič: 1918-2008 (Máj, 1965)
Spisovateľ, učiteľ matematiky a fyziky, obeť podozrievania v období kultu Stalinovej osobnosti, strávil niekoľko rokov v sibírskom tábore. Novelu nenapísal pôvodne pre tlač. Jeho priateľ ju však ukázal básnikovi Tvardovskému, ktorý ju uverejnil v časopise Novyj mir. Zachytáva iba jeden deň v tábore, v ktorom vládne zákon tajgy, násilníctvo, utrpenie a bezmedzná tuposť. A tým všetkým trpia väzni, väčšinou celkom nevinní.