Bombardér T-2990 se odmlčel - Bufka, Vilém: 1915-1967; Born, Adolf: 1930-2016; Meissnerová, Erna (Praha Svoboda, 1966)
Autor, pilot 311. čs. nočnej bombardovacej squadrony v Anglicku, rozpráva v knihe o svojom úteku z okupovanej vlasti do Poľska, Francúzska a cez Afriku do Anglicka, náletoch na nemecké mestá a francúzske prístavy, zostrelenie a zajatie, putovanie po zajateckých táboroch, predanie gestapu a odsúdenie na smrť, pred ktorým ho zachránilo oslobodenie americkou armádou. Jeho spomienky podávajú prvý ucelenejší pohľad na život našich letcov v Anglicku.
Autor absolvoval trojročnú živnostenskú a dvojročnú vojenskú priemyslovku v Mladej Boleslavi a potom, v októbri 1935, narukoval do armády. V rámci prezenčnej služby absolvoval pilotný školu v Hradci Králové a v Piešťanoch. Kvalifikáciu lietanie v noci a podľa prístrojov získal v období október 1938 - február 1939 ...
V roku 1939 odišiel bojovať najprv do Francúzska a potom do Anglicka. V hodnosti Sergeant patril k zakladajúcim členom 311. (csl) bombardovacie perute. Po roku 1949 bol vylúčený z armády a následne vo vykonštruovanom procese odsúdený. Zomrel 20.11.1967 v Prahe vo veku 52 rokov.
Keywords: príbehy autorské; autobiografické spomienky; spomienky autobiografické; druhá svetová vojna (beletria); vojnove romány; osobnosti letecké; Anglicko; letci českí; pilot 311. čs. v Anglicku; Veľká Británia; skutočné príbehy; Bufka, Vilém (bol český pilót. Pilot 311. csl. bombardovacie perute RAF. V roku 1939 odišiel bojovať najprv do Francúzska a potom do Anglicka. * 11.08.1915 Nymburk, Česko - 20.11.1967 Praha, Česko); próza; česká literatúra - texty; vojnové memoáre; memoáre vojnové; Francúzsko; Afrika; Born, Adolf (bol český maliar, kresliar, ilustrátor, animátor, karikaturista a kostýmový výtvarník. * 12.06.1930 České Velenice, Česko - 22.05.2016 Praha, Česko)