Robotníci mora : (Les travailleurs de la mer) - Hugo, Victor: 1802-1885 (Dobré slovo, 1975)
V príbehu venovanom ostrovu Guernsey, kde Hugo strávil 15 rokov svojho exilu, vykresľuje súboj človeka s morom a hroznými stvoreniami, číhajúcimi pod jeho hladinou. Toto dielo vyvolalo v Paríži nezvyčajnú módu tzv. kalamáre. Parížanov začali tieto tvory fascinovať a objavovali sa všade a to od jedál a výstav až po klobúky a večierky. V tom čase ich mnohí stále považovali za mýtické tvory.