Veľký náčelník Dakotov : (Tatanka-yotanka) - Daumann, Rudolf Heinrich: 1896-1957 (Mladé letá, 1973)
Dobrodružný román o náčelníkovi Tatanka-jotanka, ktorého hraničiari volali aj Sediaci Býk. Kvitnúci život v Spojených štátoch od Čierneho piatku roku 1873 pustoší veľká hospodárska kríza. Náhle zmeny od krízy k vojne sa vtedy nezameriavali proti zahraničným konkurentom. Prepukli na západnej indiánskej hranici a rozšírili sa na veľkú indiánsku vojnu, ktorá vyvrcholila roku 1876 strašnou katastrofou a trvala až do deväťdesiatych rokov. Boj o moc medzi finančnými magnátmi New Yorku a Philadelphie rozhodol aj o osude indiánskych kmeňov. Aby nespočetné zástupy oklamaných a okradnutých odlákali od boja za sociálnu spravodlivosť, sľúbili im krajinu Indiánov. S tým, že štátna moc sa s červenými domorodcami už poráta. Autor sa pokúsil zobraziť, ako sa s nimi štátna moc porátala.