Veľký náčelník Dakotov (Tatanka-yotanka) - Daumann, Rudolf Heinrich: 1896-1957; Širický, Vojtech; Zalay, Adrian: 1935-1988; Jamrichová-Vančová, Ružena: 1918-2009 (Mladé letá Bratislava, 1973)
Dobrodružný román o náčelníkovi Tatanka-jotanka, ktorého hraničiari volali aj Sediaci Býk. Kvitnúci život v Spojených štátoch od Čierneho piatku roku 1873 pustoší veľká hospodárska kríza. Náhle zmeny od krízy k vojne sa vtedy nezameriavali proti zahraničným konkurentom. Prepukli na západnej indiánskej hranici a rozšírili sa na veľkú indiánsku vojnu, ktorá vyvrcholila roku 1876 strašnou katastrofou a trvala až do deväťdesiatych rokov. Boj o moc medzi finančnými magnátmi New Yorku a Philadelphie rozhodol aj o osude indiánskych kmeňov. Aby nespočetné zástupy oklamaných a okradnutých odlákali od boja za sociálnu spravodlivosť, sľúbili im krajinu Indiánov. S tým, že štátna moc sa s červenými domorodcami už poráta. Autor sa pokúsil zobraziť, ako sa s nimi štátna moc porátala.
Výslovnosť. Vysvetlivky. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; dobrodružné romány; Indiáni; westerny; indiánska vojna; r. 1876-1890; vojna indiánských kmeňov; próza; nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Daumann, Rudolf Heinrich (bol nemecký spisovateľ. * 02.11.1896 v Spojenom-Gohlau v Neumarkt, Sliezsko, Nemecko - 30.11.1957 v Postupime, Nemecko); Zalay, Adrian (bol slovenský maliar, grafik, pedagóg. Venoval sa mozaike a štukolustru, navrhoval fontány. * 17.08.1935 Ózd, Maďarsko - 02.02.1988 Bratislava, Slovensko); Jamrichová-Vančová, Ružena, istý čas aj Brtáňová (bola slovenská kultúrna pracovnička a prekladateľka z francúzštiny, poľštiny a ruštiny, ktorá vyrástala a prežívala život v rodine s bohatými kultúrnymi tradicami Stodolovci, Vančovci . * 03.03.1918 Slovensko - 22.12.2009 Slovensko)