Romeo a Julie na vsi: Tři spravedliví hřebenáři. Šaty dělají člověka a iné : (Die leute von Seldwyja) - Keller, Gottfried: 1819-1890 (Knižnice Živé dedictví, 1980)
Novela zurišského básnika a spisovateľa z minulého storočia, ktorá na základe dvoch skutočných udalostí opisuje shakespearovskú drámu lásky v dedinovskom prostredí. Dvaja mladí ľudia z chudobných dedinských rodín, žijúcich vnezmieriteľnom nepriateľstve, zvolia smrť vo vlnách rieky, keď nemôžu nájsť u svojich rodičov pochopenie pre svoj vzťah.