Romeo a Julie na vsi: Tři spravedliví hřebenáři. Šaty dělají člověka a iné (Die leute von Seldwyja) - Keller, Gottfried: 1819-1890; Čermák, Josef: 1928-; Kornelová, Marie; Saudek, Erik Adolf: 1904-1963; Kubátová-Nevrlá, Eva; Hlavsa, Oldřich: 1909-1995; Pecharová, Jana: 1943- (Práce Praha, 1980)
Novela zurišského básnika a spisovateľa z minulého storočia, ktorá na základe dvoch skutočných udalostí opisuje shakespearovskú drámu lásky v dedinovskom prostredí. Dvaja mladí ľudia z chudobných dedinských rodín, žijúcich vnezmieriteľnom nepriateľstve, zvolia smrť vo vlnách rieky, keď nemôžu nájsť u svojich rodičov pochopenie pre svoj vzťah.
Keywords: Keller, Gottfried (bol švajčiarsky prozaik a lyrický básnik, ktorý sa najviac preslávil autobiografickým románom Zelený Jindřich a knihou Romeo a Julie na vsi. * 19.07.1819 Zurich, Švajciarsko - 15.07.1890 Zurich, Švajciarsko); Saudek, Erik Adolf (bol český prekladateľ z angličtiny, nemčiny a frančuzštiny. Aj jeho otec Emil (1876-1941) bol prekladateľ a propagátor českej literatúry. * 18.10.1904 Viedeň, Rakúsko - 16.07.1963 Sozopol, Bulharsko); poviedky autorské; historické poviedky; 19. stor; spoločenské poviedky; dedinské prostredie; novely o láske; próza; švajčiarska literatúra - texty; Hlavsa, Oldřich (český knižní grafik, typograf a publicista. Ovplyvnil celú generáciu grafikov. * 04.11.1909 Náchod, Česko - 27.12.1995 Praha, Česko); Čermák, Josef (český literárny historik, editor a prekladateľ. Je otcom anglistu a prekladateľa, prof. Jana Čermáka. * 18.05.1928 Roztoky, u Jilemnice, Česko -)