Biela ruža : (Rosa blanca) - Traven, Bruno: 1890-1969 (Vydavateľstvo politickej literatúry, 1966)
Biela ruža je farbistý obraz nerovného boja medzi predstaviteľmi chudobného mexického rolníctva - donom Hacintom a mocnou naftovou spoločnosťou - Condor Oil Company s prezidentom Collinsom na čele. Jasne demonštruje neľútostné metódy amerických naftárov, ktorí sa neľakajú ani vraždy, aby sa zmocnili prameňov, ktorými oplýva hacienda.