Biela ruža (Rosa blanca) - Traven, Bruno: 1890-1969; Kovačevič, Ivan Július: 1909-1979 (Vydavateľstvo politickej literatúry Bratislava, 1966)
Biela ruža je farbistý obraz nerovného boja medzi predstaviteľmi chudobného mexického rolníctva - donom Hacintom a mocnou naftovou spoločnosťou - Condor Oil Company s prezidentom Collinsom na čele. Jasne demonštruje neľútostné metódy amerických naftárov, ktorí sa neľakajú ani vraždy, aby sa zmocnili prameňov, ktorými oplýva hacienda.
Keywords: romány autorské; historické romány; 19. stor; spoločenské romány; sociálne romány; mexické roľníctvo; Indiáni; naftová americká spoločnosť; Traven, Bruno, je pseudonym (bol nemecký spisovateľ, románopisec a scénárista, autora napínavých sociálno ladených románov s kritickým postojom voči kapitalizmu odohrávajúcich sa predovšetkým v Mexiku. Jeho diela boli preložené do 32 jazykov a mnohé z nich boli sfilmované. Po celý život úspešne tajiť svoju identitu a tá nie je dodnes uspokojivo objasnená. Neochotu poskytnúť informácie o svojom živote vysvetlil Trávenie svojim slávnym citátom: "Biografia tvorivého spisovateľa je nedôležitá. Ak nemožno človeka spoznať v jeho diele, je bezcenný buď človek, alebo to dielo". Podľa najrozšírenejšej hypotézy bolo jeho skutočné meno Hermann Otto Albert Maximilian Feige, ktorý neskôr vystupoval pod menom Berick Torsvan Trávenie. * asi 03.05.1882 alebo 1890 Schwiebus, Nemecko - 26.03.1969 Mexico City, Mexiko); Mexiko (Spojené štáty mexické); próza; nemecká literatúra - texty; Mexiko (Spojené štáty mexické)