Golem : (Der Golem) - Meyrink, Gustav: 1868-1932 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1987)
Tajuplný a hrôzostrašný román významného predstaviteľa nemeckej klasickej literatúry sa vracia do prostredia staropražského mesta k legendárnemu Golemovi. Rozprávač sa vo sne dostávať do uličiek a katakomb židovského mesta a tu sa stretáva so znovu objaveným Golema, je zapletený do romantickej milostnej histórie a rad hrozných dobrodružstvo, a nakoniec sa opäť prebúdza vo svojom pražskom hotelovej izbe.