Golem (Der Golem) - Meyrink, Gustav: 1868-1932; Barániková, Šarlota: 1923-1996; Žitný, Milan: 1948- 1948-; Minarovič, Marián: 1946-; Bžochová, Perla: 1935-1999 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Tajuplný a hrôzostrašný román významného predstaviteľa nemeckej klasickej literatúry sa vracia do prostredia staropražského mesta k legendárnemu Golemovi. Rozprávač sa vo sne dostávať do uličiek a katakomb židovského mesta a tu sa stretáva so znovu objaveným Golema, je zapletený do romantickej milostnej histórie a rad hrozných dobrodružstvo, a nakoniec sa opäť prebúdza vo svojom pražskom hotelovej izbe.
Doslov: Svet literatúry Gustava Meyrinka (Milan Žitný).
Keywords: Meyrink, Gustav, vlastným menom Gustav Meyer (bol rakúsky spisovateľ. Centrami jeho literárneho života boli Praha a Mníchov, ku ktorým ho viažu aj nešťastné lásky. * 19.01.1868 Viedeň, Rakúsko - 04.12.1932 Starnberg, Nemecko); romány autorské; Barániková, Šarlota, rodným menom Žilinčanová (slovenská prekladateľka, redaktorka. Prekladala hlavne umeleckú prózu 20. storočia z angličtiny, ruštiny, ale aj z nemčiny a maďarčiny. * 04.02.1923 Továros, Maďarsko - 28.02.1996 Malacky, Slovensko); Žitný, Milan (slovenský literárny vedec, prekladateľ. * 11.01.1948 Krajné, Slovensko -); Minarovič, Marián (slovenský akademický maliar, grafik, ilustrátor, umelecká fotografia a film. * 28.05.1946 v Bratislave, Slovensko -); realistické romány; fantazijné romány; romány o láske; próza; rakúska literatúra - texty; Bžochová, Perla (bola slovenská prekladateľka a dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ. * 18.11.1935 Košice, Slovensko - 06.01.1999 Bratislava, Slovensko)