Most přes řeku Kwai : (Lepont de la riviére Kwai) - Boulle, Pierre: 1912-1994 (Máj, 1966)
Vzrušujúci príbeh odohrávajúci sa v exotickom prostredí japonského zajateckého tábora v thajskej džungli. K absurdnosti vyvinutý zmysel pre zodpovednosť a kázeň privedie britského plukovníka, ktorého vojaci stávajú strategicky dôležitý most pre Japoncov, až na pokraj zrady záujmu vlastného národa.