Elýzium : (Elysium) - Keszi, Imre: 1910-1974 (Dukla, 1967)
V lete 1943 chytili žandári na budapeštianskej ulici desaťročného chlapca a spolu s ostatnými mužmi a ženami, ktorí nosili na hrudi žltú hviezdu, ho odvliekli. Viac sa nevrátili. Toto je - povedané dvoma vetami - obsah knihy.