Príbeh doktora Mechanicusa a jeho psa : (Velikoje delanije, ili udiviteľnaja istorija doktora Mekanikusa i jego sobaki Aľmy) - Poleščuk, Aleksandr Lazarevič: 1923-1979 (Stopy, 1973)
Veľké magistérium - aneb Podivuhodné príbehy doktora Mechanikuse a jeho psa Almy neďaleko nášho domu havarovalo zahranično auto. Stalo sa to za Neobyčajné záhadných okolnosti. V aute bol akýsi Cudzinec a pes. Ťažko ranený muž podlahol zraneniam a ja som psa prichytila. Všetkých prekvapoval Svojou inteligencia a správal sa vonkoncom "nepsovsky".