Príbeh doktora Mechanicusa a jeho psa (Velikoje delanije, ili udiviteľnaja istorija doktora Mekanikusa i jego sobaki Aľmy) - Poleščuk, Aleksandr Lazarevič: 1923-1979; Andráš, Matej: 1921-2012; Poleščuk, Aleksandr Lazarevič: 1923-1979; Teissig, Karel: 1925-2000 (Bratislava Mladé letá, 1973)
Veľké magistérium - aneb Podivuhodné príbehy doktora Mechanikuse a jeho psa Almy neďaleko nášho domu havarovalo zahranično auto. Stalo sa to za Neobyčajné záhadných okolnosti. V aute bol akýsi Cudzinec a pes. Ťažko ranený muž podlahol zraneniam a ja som psa prichytila. Všetkých prekvapoval Svojou inteligencia a správal sa vonkoncom "nepsovsky".
Nereagoval na bežné rozkazy, ale rozumel Tudskej reči tak, ako som dosial u žiadneho Zvieratá nevidel. Narazí som zákal, že už-už prehovorf. A táto príhoda nás v tom ľan utvrdila. Pozorovali sme Almu spolu s Klimenkom, vyšetrujúcim milicionárom. Ked sme ju raz zasa vyskúšali, spýtal sa Ho milicionár láskavo: "Kto si? Človek, alebo zviera? ".
Alma sa pozorné pozerala na Klimenka, potom odbehla k stolu, chytila ??ceruzka a vrátila sa k nám...
Líčením neuveriteľných príhod starého rodu chemikov Mechanikusů pripravil sovietsky autor čitateľom vzrušujúce čítanie aj nenápadné poučenie o vývoji chémie od čias alchymistov k takmer neobmedzeným možnostiam dneška i zajtrajška ...
Doslov: Milé deti! (Aleksandr Poleščuk). Poznámky. Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: Andráš, Matej (bol slovenský, politik, diplomat, prvý česko-slovenský konzul v Poľsku, redaktor, publicista, spisovateľ a prekladateľ. * 19.09.1921 Ždiar, Slovensko - 05.03.2012 Bratislava, Slovensko); romány autorské; dobrodružné romány; vedecko-fantastické romány; sci-fi; alchýmia; chemické pokusy; psy; próza; ruská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov