Zaragoza : (Zaragoza) - Galdós, Benito Pérez: 1843-1920 (Hviezdoslavova knižnica, 1964)
Zaragoza je román zo začiatku minulého storočia. Zobrazuje hrdinský boj obyvateľov Zaragozy proti napoleonským vojskám. Na osudoch niekoľkých postáv z rozličných spoločenských vrstiev ukázal v rámci týchto pre Španielov krušných čias bohatú charakterizačnú schopnosť pri spracúvaní jednotlivých postáv, či už je to drsný vojak, ušľachtilý vlastenec-bojovník, rojčivý, romantický zaľúbený mladý klerik, nežná dievčenská duša, alebo osoba starého skývražníka a zradcu. Galdós vedel okrem toho do príbehu hrdinskej obrany Zaragozy vkomponovať nežný ľúbostný príbeh, ktorý sa stupňuje spolu s osudmi nešťastnej Zaragozy a nepoddajného ľudu a udržuje čitateľa v napätí až do kapitulácie mesta, ktorého dobytie vzbudzuje v útočníkoch nie pocit triumfu, ale hrôzy.