Starověké báje a pověsti - Mertlík, Rudolf: 1913-1985 (Svoboda, 1968)
Obsiahly súbor starých gréckych bájí, povestí a mýtov, citlivo pretlmočiť znalcom antického kultúrneho odkazu, nás zavádza do sveta gréckych bohov, hrdinov a kráľov, ktorých osudy sa stali nevyčerpateľným zdrojom inspiraceevropskéhoumění. Grécke povesti sú doplnené najznámejšími bájami z rímskych dejín o Hercule, Aeneovi, Romulovi a Remove ai Druhé vydanie autor rozšíril o rozprávanie z gréckych dejín.