Prekliati králi 2: Jed v kráľovskej korune. Zákon mužov (Les Rois Maudits: Les Poisons de la Couronne. La Loi des Máles) - Druon, Maurice: 1918-2009; Kosová, Mária: 1918-1985; Koso, Jozef; Chytilková, Ľudmila: 1941-; Černá, Terézia: 1927-; Ľudovít X. Škriepny: 1289-1316 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1974)
Jed v kráľovskej korune - Neapolská princezná Clémence, ktorá ako nástroj politických záujmov zaujala kráľovské lôžko po Margaréte Burgundskej, zahŕdusenej kráľovnej, nedočkala sa vo Francúzsku dlhého a šťastného panovania. Do roka sa stáva vdovou Ľudovít X. v čase túžobne očakávaného potomka, ktorý sa má o päť mesiacov narodiť, zomiera otrávený, zanechávajúc vzbúrené provincie, prázdnu pokladnicu a otrasený kráľovský stolec.
Zákon mužov - Po nedlhom a ani nie šiestom panovaní Ľudovíta X., ukončenom jeho násilnou smrťou, zmocňuje sa vo Francúzsku regenstva jeho mladší brat Filip de Poitiers. V zložitej situácií, keď kráľovná Clémence očakáva boj vysokej šľachty, ktorá sa ženie za korunou i cez mŕtvoly, vyhráva tento druhý syn Železného kráľa. Podarilo sa mu vynájsť a získať schválenie zákona mužov, ktorým sa vylučujú z nástupníctva ženy...
Historické poznámky. Životopisný prehľad. Mimo edície.
Keywords: Druon, Maurice, celým menom Maurice Samuel Roger Charles Druon (francúzsky spisovateľ, prozaik a politik. * 23.04.1918 v Paríži, Francúzsko - 14.04.2009 Paríž, Francúzsko); romány autorské; historické romány; 12. stor; spoločenské romány; kráľovské dynastie; romány o láske; Kosová, Mária, celým menom Mária Kosová-Kolečányi (slovenská vedecká pracovníčka, prekladateľka. Jedna zo zakladateľských osobností folkloristiky na Slovensku, známa aj v pamiatkárskej obci Slovenska, ktorá patrila k prvým pracovníkom Národopisného ústavu SAV (dnes íUstav etnológie SAV). * 20.07.1918 Ružomberok, Slovensko - 06.05.1985 Bratislava, Slovensko); Ľudovít X. Škriepny, tiež nazývaný Tvrdohlavý alebo Zanovitý (bol kráľ Francúzska (1314-1316) a Navarrska (1305-1316), gróf zo Champagne (1305-1316). Patril do dynastie Kapetovcov. * 04.10.1289 Paríž, Francúzsko - 05.06.1316 Vincennes, Francúzsko); životopisné prehľady; próza; francúzska literatúra - texty