Deti z podzemia - Korolenko, Vladimir Galaktonovič: 1853-1921; Klimová, Mária: 1908-1954; Pepich, Alojz: 1926-1962; Pepich, Alojz: 1926-1962 (Bratislava Mladé letá, 1957)
Korolenko celou svojou tvorbou patrí medzi pokrokových spisovateľov, bojovníkov za pravdu. Jeho diela vysokej umeleckej hodnoty, napísané s hlbokým citom a bohatým jazykom, už dávno patria medzi klasické diela ruskej literatúry.
Poznámka k obrázku od Jaroslava Vodrážku. Pre čitateľov od 9 rokov.
Keywords: poviedky autorské; Korolenko, Vladimir Galaktonovič (bol ruský a ukrajinský spisovateľ, novinár, aktivista v oblasti ľudských práv a humanitárni pracovník. Jeho najznámejšou tvorbou je krátky román The Blind Musician (1886), ako aj početné poviedky založené na jeho skúsenosti s exilom na Sibíri. Korolenko bol silným kritikom carského režimu a v posledných rokoch boľševikov. * 27.07.1853 Žytomyr, Ukrajina - 25.12.1921 Poltava, Ukrajina); historické poviedky; 19. stor; spoločenské poviedky; poviedky o deťoch; krátka próza; próza; ukrajinská literatúra - texty; pre čitateľov od 9 rokov; Klimová, Mária, rodená Hlavajová (bola slovenská pedagogička a prekladateľka. * 09.06.1908 Martin, Slovensko - 02.02.1954 Košice, Slovensko); Pepich, Alojz (bol slovenský grafik, knižný ilustrátor. Bol rodený grafik, akých nie je v generácii veľa. Za necelých 10 rokov ilustroval 30 kníh, väčšinou pre vydavateľstvo Mladé letá. * 26.12.1926 v Hriňovej, Slovensko - 12.09.1962 v Bratislave, Slovensko); regionálne zbierky; Hriňová (Slovensko); Hriňová (Slovensko)