Slovácko sa súdi aj nesúdi - Galuška, Zdeněk: 1913-1999 (Mladá fronta, 1987)
V humoristické knížce Slovácko sa nesúdí autor navazuje na předešlou práci Slovácko sa súdí. Znovu před čtenářem ožívá žírný kraj slunce a vína s rázovitými typy slováckých Dolňáků, jak je známe z pláten Úprkových. Spolu se stařečkem Pagáčem a jeho přáteli prožije řadu veselých i smutných dobrodružství, jak je život přináší. Galuška vystupuje jako básník života, jeho pohled postrádá ironii, je laskavý, chápající.