Kreutzerova sonáta. Rodinné šťastie : (Krejcerova sonata. Semejnoje sčastije) - Tolstoj, Lev Nikolajevič: 1828-1910 (Členská knižnica Pravda, 1985)
Námetom Kreutzerovej sonáty i Rodinného šťastia je láska. Autor v nich vyjadril svoj postoj k láske a k manželstvu s hlbokou vrúcnosťou básnika i neľútostného sudcu. Sú to dva rozličné pohľady akoby dvoch rozličných osobností. Kreutzerovu sonátu písal skúsený starec, ktorého život poučil, že za rozkoš milovať sa draho platí, že do krásneho hávu vznešeného citu sa často halia nízke pudy. Rodinné šťastie píše človek, ktorý ešte verí v existenciu povznášajúcej lásky medzi mužom a ženou. No aj tu dochádza k strate ilúzií.