Vrah dostal Goncourtovu cenu : (L'assasin a le Prix Goncourt) - Gamarra, Pierre: 1919-2009 (Labyrint, 1964)
Detektívka čerpá z francúzskeho literárneho prostredia. Jej hrdina, soudničkár veľkého listu, ktorý si získal dobrú povesť ako detektív amatér odhalí zločincov v redakčnom kolegovi, ktorý hnaný nezriadenou literárne ctižiadosťou neváha siahnuť k domnelo bez najmenšieho kazu vykonanej vražde.