Zámok Otranto. Vathek : (The Castle of Ontario. Vathek) - Walpole, Horace: 1717-1797; Beckford, William: 1760-1844 (Spoločnosť priateľov krásných kníh, 1978)
Kniha obsahuje dve diela: Zámok Otranto od Horacea Walpolea a Vathek od Williama Beckforda. Obe diela sú ukážkami anglického gotického či lepšie hrôzostrašného románu z 18. storočia. V prvom, vo Walpolovom romantickom príbehu z Talianska, stáva sa čitateľ svedkom naplnenia dávneho proroctva, ktoré predpovedá pád kniežaťa Manfréda, tyrana a uzurpátora zámku Otranto. V Beckfordovom Vathekovi, ktorý vznikol v období rozkvetu tohto žánru, ožíva tajuplný Orient.