Zámok Otranto. Vathek (The Castle of Ontario. Vathek) - Walpole, Horace: 1717-1797; Beckford, William: 1760-1844; Príhodová-Böhmerová, Adela; Vojtek, Juraj: 1936-; Rosmány, Karol: 1937-; Hanáková, Gabriela (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1978)
Kniha obsahuje dve diela: Zámok Otranto od Horacea Walpolea a Vathek od Williama Beckforda. Obe diela sú ukážkami anglického gotického či lepšie hrôzostrašného románu z 18. storočia. V prvom, vo Walpolovom romantickom príbehu z Talianska, stáva sa čitateľ svedkom naplnenia dávneho proroctva, ktoré predpovedá pád kniežaťa Manfréda, tyrana a uzurpátora zámku Otranto. V Beckfordovom Vathekovi, ktorý vznikol v období rozkvetu tohto žánru, ožíva tajuplný Orient.
Doslov (Juraj Vojtech).
Keywords: romány autorské; historické romány; Walpole, Horace, štvrtý hrabě z Orfordu (bol anglický umelecký historik, človek listov, antikvariát a Whig politik. * 24.09.1717 Londýn, Spojené kráľovstvo, Anglicko - 02.03.1797 Berkeley Square, Londýn, Spojené kráľovstvo, Anglicko); 18. stor; spoločenské romány; Orient; próza; anglická literatúra - texty; Beckford, William (bol excentrický anglický diletant , autor gotického románu Vathek (1786). Takí spisovatelia ako George Gordon, lord Byron a Stéphane Mallarmé uznali jeho génialitu. Je tiež známy tým, že postavil Fonthill Abbey, najzaujímavejšia budova anglickej gotiky. * 29.09.1760 Londým, Anglicko - 02.05.1844 Bath, Somerset, Anglicko); Vojtek, Juraj (slovenský teoretik a historik, novinovedec a žurnalista, prekladateľ, autor odborných publikácií, vysokoškolský pedagóg. Nar. 12.03.1936 Slovensko -); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)