Fantastické povídky - Balzac, Honoré de: 1799-1850; Bulwer, Edward Lytton: 1803-1873; Dickens, Charles: 1812-1870; Gogoľ, Nikolaj Vasilievič: 1809-1852; Maupassant, Guy de: 1850-1893; Song-ling, Pchu: 1640-1715; Gaius Plinius Caecilius Secundus: 61-113; Poe, Edgar Allan: 1809-1949; Stamberger, Walter; Stamberger, Walter; Štráfelda, Miroslav; Tilsch, Emanuel: 1906-1990; et al. (Praha Svoboda, 1968)
Súbor poviedok s fantastickými námetmi od významných autorov, poväčšinou z minulého storočia. Súbor zahŕňa tieto poviedky: Plínius Mladší: Strašidelný dom, Pchu Sung-ling: Sudca zosnulých, E. A. Poe: Maska červené smrti, N.V. Gogol: Vij, H. de Balzac: Pomsta popraveného, G. de Maupassant: Horľa, Ch Dickens: Strážca, E. Bulwer Lytton: Strašidelný dom.
Preklad z rôzných originálov.
Keywords: Balzac, Honoré de, vlastným menom Honoré Balssa (francúzsky spisovateľ, písal z prostredia francúzskej spoločnosti, je zakladateľom realistického románu. Predstaviteľ realizmu a romantizmu. * 20.05.1799 Tours, Francúzsko - 18.08.1850 Paríž, Francúzsko); Bulwer-Lytton, Edward George, celým menom Edward George Earle Lytton Bulwer-Lytton, 1. barón Lytton (bol anglický románopisec, básnik, dramatik a politik. Bol nesmierne obľúbený u čitateľskej verejnosti a napísal prúd najpredávanejších románov. Jeho výrok " pero je mocnejšie ako meč". * 25.05.1803 Londým, Anglicko - 18.01.1873 Torquay, Anglicko); poviedky svetové; historické poviedky; 19. stor; fantastické poviedky; poviedky fantastické; próza; svetová literatúra - texty; Dickens, Charles John Huffam, pseudonym Boz (anglický románopisec, hlavný predstaviteľ kritického realizmu. Nar. 07.02.1812 Landport, pri Portsmouthe, Anglicko - 08.06.1870 Higham, blízko mesta Rochester, Anglicko); Gogoľ, Nikolaj Vasilievič (bol ruský romantický spisovateľ a básnik ukrajinského pôvodu, hlavný predstaviteľ ruského kritického realizmu. * 01.04.1809 Soročincy, Ukrajina - 04.03.1852 Moskva, Rusko); Maupassant, Guy de (francúzsky spisovateľ a otec moderných poviedok. * 05.08.1850 Miromesnil, Francúzsko - 06.07.1893 Passy, v Normandii, Francúzsko); Song-ling, Pchu (bol čínsky spisovateľ. * 05.06.1640 Zibo, Šan-tung, Čína - 25.02.1715 Zibo, Šan-tung, Čína); Gaius Plinius Caecilius Secundus, pôvodným menom Gaius Caecilius Secundus, označovaný aj ako Plínius Mladší (bol rímsky štátnik a spisovateľ, blízky priateľ cisára Trajána. * 61 Como, Taliansko - 113 Bitýnia, Turecko); Poe, Edgar Allan (americký romantický básnik, prozaik, literárny teoretik a esejista. *19.01.1809 Boston, Massachusetts, USA - 07.10.1849 Baltimore, Maryland, USA); Kopřiva, Milan (bol významný český typograf. Graficky upravil asi 700 kníh a zhotovil desiatky plagátov, katalógov a príležitostných výtlačkov. * 22.11. 1929 Praha, Česko - 09.01.1997 Praha, Česko); francúzska literatúra - texty; anglická literatúra - texty; ukrajinská literatúra - texty; čínska literatúra - texty; talianská literatúra - texty; americká literatúra - texty