Život bez konca - Švantner, František: 1912-1950 (Vybrané spisy Františka Švantnera, 1974)
Román je prerozprávaný prostredníctvom rozprávačskej tretej osoby a využitím zmiešanej štylistickej techniky a polopriamej reči. Vo všeobecnosti je témou románu zobrazenie života v jeho plynulosti a v kontinuite a pomalý rozvrat robotnícko-remeselníckej rodiny, pretože ambície a ilúzie jej príslušníkov, vyradených z pôvodného sociálneho prostredia, inšpiruje väčšmi hlas krvi ako imperatív rozumu. Hlavnou hrdinkou románu je Paulínka, jediná dcéra po pôrode ochrnutej Hermíny a dedinského skupáňa Matúša. Román je o Paulínkinom celom živote, o jej nevydarených manželstvách, ktorá prechádza všetkými úskaliami života neporazená.