3x inšpektor Wexford: Keď raz príde smrť. Rozlúčka navždy. Keď sa raz vraždilo (No More Dying Then. Shake Hands for Ever. Murder Being Once Done) - Rendell, Ruth: 1930-2015; Karovičová, Katarína; Marušiaková, Svetlana; Grečner, Dušan: 1944-2015; Hegerová, Viera: 1933- (Slovenský spisovateľ Bratislava, 1985)
Hlavný inšpektor Wexford so svojimi spolupracovníkmi dozerá na dodržiavanie zákonov v Kingsmarkhame, malom mestečku neďaleko Londýna. Pokojnú vidiecku atmosféru málokedy naruší udalosť spojená so zločinom, no keď sa tak stane, vzruší sa celé mestečko a ochrancovia zákona sa spojenými silami usilujú vypátrať zločinca. Wexford nie je typom výnimočného tvrdého chlapíka, má svoje ľudské problémy, keď sa však pohrúži do vyšetrovania, cíti sa vo svojim živle. Pátranie po záhadne zmiznutom päťročnom chlapčekovi komplikuje polícii množstvo mylných informácií a skutočnosť, že pred časom zmizla v mestečku malá Stella, zvádza vyšetrovateľov na falošnú stopu. Pri hľadaní vraha mladej ženy Angely polícia má k dispozícii iba jediný odtlačok prsta, ktorý sa našiel v kúpeľni. Takisto nie je ľahké zistiť v treťom románe totožnosť mladého dievčaťa, ktoré našli zavraždené na londýnskom cintoríne v rodinnej hrobke. Wexford, tráviaci zdravotnú dovolenku v Londýne, prispeje k odhaleniu surového zločinu.
Keywords: romány autorské; detektívne romány; kriminálne romány; inšpektor Wexford; próza; Rendell, Ruth, celým menom Ruth Barbara Rendell, barónka Rendell z Babergh, rodným menom Ruth Barbara Grasemann, používala ja pseudomym Barbara Vine (bola anglická spisovateľka detektívnych, psychologických thrillerov. * 17.02.1930 v Južnej Woodford, Londýn, Anglicko - 02.05.2015 v Londýne, Anglicko); anglická literatúra - texty; Grečner, Dušan (bol slovenský akademický maliar, výtvarník, grafik, ilustrátor, autor poštových známok, žiak Albína Brunovského. * 21.08.1944 Skalica, Slovensko - 20.09.2015 Bratislava, Slovensko); Hegerová, Viera (slovenská prekladateľka, redaktorka. V oblasti publicistiky sa sústredila na problematiku prekladateľskej a vydavateľskej práce, v tomto smere spolupracovala s tlačou, televíziou a rozhlasom. Od roku 1991 je členkou Spolku slovenských spisovateľov. * 09.10.1933 Banská Bystrica, Slovensko -)