Chaplinovo království: Vynálezci a objavitelé. Proč chodíme do kina : (Kino dla wszystkich) - Toeplitz, Krzysztof Teodor: 1933-2010 (Máj, 1965)
Známý polský filmový kritik a esejista zachycuje v první části své knihy historii a vývoj filmu z hlediska technického a uměleckého zpracování. Druhá část je svým způsobem úvodem do filmové sociologie. V popředí autorova zájmu tu stojí jednotlivé filmové směry a školy, nejvýznačnější díla, jejich tvůrci, režiséři, scenáristé a herci.