Schôdzka v Samare : (Appointment in Samarra) - O'Hara, John: 1905-1970 (Spoločnosť priateľov krásnych kníh, 1983)
Tento román, ktorý reprezentuje tvorbu jedného z najvýznamnejších amerických autorov tohto storočia, vyšiel roku 1934 a hneď sa stal bestsellerom. Sugestívny príbeh sa rozvíja v americkom meste charakterizovanom typickými postavami zastupujúcimi rozličné spoločenské vrstvy. Autor sústreďuje pozornosť najmä na vyššie kruhy, ktoré medzi ostatnými stelesňuje hlavný hrdina Julian English so svojím osamelým vzdorom voči konvenciám a súčasným spoločenským pomerom...