Mŕtvi nespievajú - Jašík, Rudolf: 1919-1960; Medveď, Ján Bajdoš: 1926- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1962)
Micheliho román Tvrdý chlieb patrí medzi najúspešnejšie diela povojnovej talianskej prózy. Je to obraz talianskej spoločnosti bezprostredne pred druhou svetovou vojnou, v nej a po nej, obraz rozkladu, materiálnej a mravnej biedy tejto spoločnosti. Hrdina románu, spisovateľ, syn uzavretého, prísneho námorníka, ktorý neustále žije na mori a k rodine sa vracia len na pár hodín, syn robotníčky Rózy, ktorá umiera od hladu na ulici, odchádza z rodného mestečka aj so svojou ženou na juh, aby si našiel prácu...
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; Jašík, Rudolf (bol slovenský prozaik, básnik a publicista. * 02.12.1919 Turzovka, Slovensko - 30.07.1960 Bratislava, Slovensko); romány protivojnové; protivojnové romány; protifašistický odboj; próza; slovenská literatúra - texty; Medveď, Ján Bajdoš (bol slovenským redaktorom denníka ĽUD, redaktorom vo Vydavateľstve slovenský spisovateľ. Uverejnil 23 knižných spomienkových titulov významných slovenských osobností. * 27.12.1926 Čierny Balog, Slovensko -)