Utečenec na vtáčom strome : (Uprchlík na ptáčim stromě) - Sekora, Ondřej: 1899-1967 (Otvor sa, rozprávka, 1987)
Ondřej Sekora, ako autor obľúbených príbehov o Ferdovi Mravcovi, napísal a ilustroval i menej známu knižku o exotickom vtáčikovi Modráčikovi, ktorý uletel chovateľovi exotických vtákov a zatúlal sa do ríše lesných vtákov. Popri zaujímavom príbehu hlavného hrdinu autor odovzdáva deťom množstvo informácií z vtáčieho sveta, popisuje život jednotlivých druhov vtákov, ich zvyky, druhy hniezd, výchovu mláďat a prináša aj zaujímavosti z oblasti chovateľstva vtákov. Neoddeliteľnou súčasťou knihy sú milé a verné ilustrácie, ktoré až učebnicovým spôsobom približujú deťom aj vzhľad jednotlivých vtáčích druhov.