Uprchlík na ptačím stromě - Sekora, Ondřej: 1899-1967; Sekora, Ondřej: 1899-1967; Žbánek, Jan; Štruncová, Olga (Albatros Praha, 1981)
Ondřej Sekora, ako autor obľúbených príbehov o Ferdovi Mravcovi, napísal a ilustroval i menej známu knižku o exotickom vtáčikovi Modráčikovi, ktorý uletel chovateľovi exotických vtákov a zatúlal sa do ríše lesných vtákov. Popri zaujímavom príbehu hlavného hrdinu autor odovzdáva deťom množstvo informácií z vtáčieho sveta, popisuje život jednotlivých druhov vtákov, ich zvyky, druhy hniezd, výchovu mláďat a prináša aj zaujímavosti z oblasti chovateľstva vtákov. Neoddeliteľnou súčasťou knihy sú milé a verné ilustrácie, ktoré až učebnicovým spôsobom približujú deťom aj vzhľad jednotlivých vtáčích druhov.
Pre čitateľov od 6 rokov.
Keywords: Sekora, Ondřej (český spisovateľ, žurnalista, kresliar, grafik, ilustrátor, 25.09.1899 Královo Pole pri Brne - 4.7.1967 Praha); rozprávky autorské; rozprávky české; rozprávky o zvieratách; vtáky; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 6 rokov