Plavčíci kapitána Bontekoea : (De scheepsjongens van Bontekoe) - Fabricius, Johan Johannes: 1899-1981 (Klub mladých čitateľov, 1975)
Štrnásťročný Hajo vyrastá so súrodencami a mamou, no túži sa stať námorníkom. Keď dostane príležitosť slúžiť na palube korábu Nový Hoorn pod velením slávneho a obľúbeného kapitána Bontekoea, neváha. Na palubu sa s ním ide rozlúčiť najlepší kamarát Padde, nemotorný tučko, ktorý nešťastnou náhodou tiež odpláva s posádkou. Spolu s Rolfom, Bontekoeovým synovcom, a Harmenom, starším a skúsenejším kuchárom, vytvoria chlapci nerozlučnú štvoricu, ktorá čelí úskaliam služby na mori. Keď sa blížia k cieľu cesty, spôsobí smoliar Padde to, čo nikto nečakal.