Konečná diagnóza : (The Final Diagnosis) - Hailey, Arthur: 1920-2004 (Štafeta, 1978)
Román Konečná diagnóza, vydaný v roku 1959, sa stal prvým skutočným Haileyho bestsellerom. Autor svoj román umiestnil na oddelení, po ktorom vyslovení väčšine z nás naskočí husia kože ľ na patológii. Hlavným hrdinom je starý doktor Joseph Pearson, primár patológie v nemocnici Three Counties. Svojmu oddeleniu, ktorému vládne pevnou rukou, zasvetil celý svoj profesionálny a po úmrtí manželky i osobný život. Ako sa vyrovnáva starý rutinér s novými metódami medicíny, ako sa mu darí sledovať a aplikovať nové trendy ľ to sú kľúčové otázniky, ktoré zasahujú aj do osudov jeho najbližších spolupracovníkov ľ mladého sekundára Mika Seddonsa a jeho snúbenice Vivian Loburtonovej či laboratórneho technika Johna Alexandra, jeho manželky a ich dosiaľ nenarodeného dieťaťa. Ako dopadne od začiatku tušený stret dosluhujúceho primára s mladým ambicióznym doktorom Colemanom? Veď nakoniec snaha všetkých pracovníkov patologického oddelenia je určená jedným cieľom ľ stanoviť správnu konečnú diagnózu.