Lorna Doonová : (Lorna Doone) - Blackmore, Richard Doddridge: 1825-1900 (Mladé letá, 1972)
Doonovci, kedysi slávny rod, žijú ako vydedenci v divom, zapadnutom kúte, v Exmoore. Prepadajú osamelé usadlosti aj pocestných, takže ich meno vyvoláva medzi prostým ľudom hnev, bolesť a prekliatie. A medzi týmito vyvrheľmi ľudskej spoločnosti žije Lorna, nežná, plachá dievčina. Doonovci zapríčinili smrť Lorninej matky i malého bratčeka a ju ako malé dievčatko uniesli a vychovávali v nádeji, že sobáš s niektorým Doonovcom a hlavne jej peniaze zotrú zlú povesť tohto rodu. Pravdaže, tento zámer Doonovcov sa obráti proti nim a hniezdo zlosynov navždy zmizne z Exmooru.