Lorna Doonová (Lorna Doone) - Blackmore, Richard Doddridge: 1825-1900; Samcová, Jarmila: 1939-; Cesnak, Jozef: 1936- (Bratislava Mladé letá, 1972)
Doonovci, kedysi slávny rod, žijú ako vydedenci v divom, zapadnutom kúte, v Exmoore. Prepadajú osamelé usadlosti aj pocestných, takže ich meno vyvoláva medzi prostým ľudom hnev, bolesť a prekliatie. A medzi týmito vyvrheľmi ľudskej spoločnosti žije Lorna, nežná, plachá dievčina. Doonovci zapríčinili smrť Lorninej matky i malého bratčeka a ju ako malé dievčatko uniesli a vychovávali v nádeji, že sobáš s niektorým Doonovcom a hlavne jej peniaze zotrú zlú povesť tohto rodu. Pravdaže, tento zámer Doonovcov sa obráti proti nim a hniezdo zlosynov navždy zmizne z Exmooru.
Keywords: Blackmore, Richard Doddridge (bol jedným z najslávnejších anglických spisovateľov druhej polovice devätnásteho storočia. * 07.06.1825 Longworth, Berkshire, teraz Oxfordshire, Anglicko - 20.01.1900 Teddington, Middlesex, Anglicko); Samcová, Jarmila (slovenská prekladateľka a šéfredaktorka časopisu Revue svetovej literatúry. Nar. 15.09.1939 v Bratislave, Slovensko -); Cesnak, Jozef (slovenský maliar a ilustrátor, 6.2.1936 Bacúch -); romány autorské; historické romány; 19. stor; dievčenské romány; romány o láske; próza; slovenská literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Exmoore - národný park (Anglicko); Exmoore - národný park (Anglicko)