Kassandrina ruka: Fantastické príbehy - Jurijev, Zinovij Jurijevič (Stopy, 1983)
Napriek tomu, že žijeme v storočí vedeckých objavov a vynálezov, v ktorom ľudské poznanie urobilo obrovský krok dopredu, zostáva pred nami ešte množstvo neodhalených záhad a zákonitostí života. Čím viac však človek vie, tým väčšmi túži poznať veci ešte nepoznané. Zinovij v každej z troch poviedok svojej knižky vovádza čitateľa do iného historického i spoločenského prostredia, s patričným napätím i humorom prezentuje svoj zmysel pre fantastičnosť a zároveň, najmä v druhej a tretej poviedke, nástojčivo upozorňuje na problémy, ktoré by sa ľudstvu v jeho ďalšom vývine mohli stať osudnými.