Ostrov belasých delfínov : (Island of the Blue Dolphins) - O'Dell, Scott (Mladé letá, 1975)
Neďaleko kalifornského pobrežia leží roztrúsená skupinka ostrovov. Jedným z nich je ostrov Belasých delfínov, ako ho nazval autor tejto knihy. V skutočnosti sa však volá ostrov sv. Mikuláša. Kedysi žili na ňom Indiáni, no civilizácia ich už dávno vytlačila aj odtiaľ. Zostali len legendy, spomienky na minulosť, na viac či menej skutočné udalosti. Amerického spisovateľa Scotta O'Della upútal legendárny príbeh indiánskeho dievčaťa. Karana má jedenásť rokov a jedného dňa nešťastnou zhodou okolností zostáva na ostrove sama. Jej jedinými spoločníkmi sú prírodní obyvatelia ostrova, vtáci a zvieratá, jedinou nádejou, že sa na nej niekedy zjaví loď, je belasá morská šírava so šantiacimi belasými delfínmi a morskými vydrami prevaľujúcimi sa v chaluhových poliach pri brehoch ostrova. Príbeh opusteného dievčaťa je však čímsi viac ako príbehom robinsonky. Je to autorom čarovne podaný obraz krajiny a dní, ktoré Karana strávila odkázaná sama na seba.